maandag 17 december 2012

Het landschap van Social Media

Extra workshop wegens overweldigende belangstelling voor de workshop Social Media rond, voor en in het onderwijs.

De presentatoren Patrick Koning en Karin Winters herhalen de workshops van woensdag in de ochtend van donderdag 17 januari 2013.


Ze zullen u verrassen met een pakkende duo presentatie waarin zij het beste uit u, zichzelf en Social Media halen. In ieder geval “handen uit de mouwen” en 2,5 uur sociaal aan de slag!

Deelnemen aan de workshops van Patrick en Karin inclusief lunch kan voor het schappelijke bedrag van € 45,00.

Meld je aan!


zaterdag 15 december 2012

Pré-conferentie Dé Managementconferentie IJzersterk

Sustainable Society 3.0

Op 14 januari 2013 wordt er in het Innovatiehuis de tweede pré-conferentie gehouden, met als onderwerp Duurzaamheid en Onderwijs in aanloop naar Dé Managementconferentie: IJzersterk!

We gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om duurzaamheid in het onderwijs toe te passen. Net als bij de eerste pré-conferentie is er veel ruimte om met kennis met elkaar te delen en vragen aan elkaar te stellen.

Rob De Vrind (Koning Willem I College) verzorgt een inspirerende bijdrage in een Ted achtige opzet. Daarnaast zullenThomas Leenders (Duurzaamheidsleider van Ricoh) en Antoine Heideveld (Agentschap NL) hun bijdrage leveren.

Naast neurale netwerken in ons hoofd ontstaan nu supra-neurale netwerken via Social Media. De denkkracht en creativiteit van de mensheid wordt aan elkaar gekoppeld om oplossingen te bedenken. Via Social Media kunnen  we duurzame ideeën en producten delen via hot spots op verschillende werelddelen. Zo kunnen we verbeteren, verbreden en vermarkten. Wereldwijd kunnen we inventariseren wat bedacht is en waar nog creatieve oplossingen nodig zijn. De denkkracht en creativiteit kan op deze manier vele malen groter worden dan op dit moment. Dat kan de sleutel worden voor een (meer) duurzame wereld. Via deze weg moet het mogelijk zijn genoeg voedsel, energie, producten en diensten voor ons allemaal en voor altijd te creëren. Dé oplossing voor een duurzame wereld.

Meld je aan voor de Pré-conferentie op 14 januari 2013.



donderdag 13 december 2012

Hoe? Zo!

Korte beschrijving workshop Mieke van Keulen, Kennisnet:

Nieuw verschenen in de zogeheten Hoe? Zo!-reeks van Kennisnet is de publicatie over sociale media in het MBO. Een thema dat veel vragen oproept en waarbij pasklare antwoorden niet altijd voor handen zijn.

In deze presentatie worden keuzemogelijkheden geschetst, zaken verhelderd en voorbeelden en tips gegeven. Zowel de rol van de bestuurder/manager als ook die van de medewerker en student komen aan bod. Het doel is om gezamenlijk antwoord te kunnen geven op misschien wel de belangrijkste vraag: Wat is de bijdrage van sociale media aan de kernstrategie van de instelling?

Mini-conferentie Social Media rond, voor en in het onderwijs

Vanwege grote belangstelling is het helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor de mini-conferentie Social Media rond, voor en in het onderwijs op 16 januari 2013.

Wij zien u graag bij onze andere activiteiten, kijk voor meer info op onze website: www.cviweb.nl

maandag 10 december 2012

Spreekuur Social Media

Het Consortium voor Innovatie organiseert van 14 tot en met 18 januari 2013 de Week van de Social Media.

Miniconferentie Social Media
Op woensdag 16 januari is er de mini-conferentie Social Media rond, voor en in het Onderwijs in het Innovatiehuis in ‘s-Hertogenbosch. Helaas is deze al helemaal volgeboekt.

Social Medialab
Maar er is meer te doen! Zo is er een speciaal Social Medialab waar diverse activiteiten plaatsvinden. Je kunt er ook terecht met vragen en zelf aan de slag gaan met handige tools. Op dinsdag en woensdag houd ik spreekuur in het Innovatiehuis. Je kunt dan bij me terecht met allerlei vragen over het gebruik van Socal Media en de tools die je daarvoor nodig hebt. Lukt het je niet om langs te komen? Dan doen we het toch digitaal! Daarvoor kunnen we tools gebruiken als Twitter, Facebook, Google+, Ustream of Anymeeting. Mijn voorwaarde is dat de consulten voor iedereen te volgen zijn, dus geen privé één op één ondersteuning.

Spreekuur Social Media
Dus wil je meer weten over het gebruik van Social Media in het onderwijs of over de tools die je daarbij kunt inzetten, benader me dan op dinsdag of woensdag tijdens de Week van de Social Media en ik probeer je zo goed mogelijk verder te helpen. Mijn consulten zullen niet langer dan 15 minuten duren, tenzij er meer kijkers/luisteraars zijn of er geen andere vragen binnenkomen.

Afspraak maken
Wil je zeker zijn dat je aan de beurt komt? Reserveer me dan alvast door te reageren op dit bericht, maar bedenk wel: vol=vol! Geef aan wat je wilt weten of waar je het met me over wilt hebben. Als er meer mensen zijn met dezelfde vraag kunnen we zaken combineren.

Kom op bezoek
Heb je tijd om langs te komen? Dan ben je van harte welkom in het Social Medialab van het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch. Ik zal je graag ontvangen en te woord staan én je loopt kans nog meer leuke mensen te treffen!

Organisatie
De organisatie van de Week van de Social Media is in handen van een paar stagiaires. Zij verzinnen telkens nieuwe activiteiten en schrijven daarover op dit weblog. Hou ze dus in de gaten of stuur hen een mailtje als je meer over de activiteiten in deze week wilt weten. Het Social Medialab wordt ingericht door studenten van het Koning Willem 1 College.

donderdag 6 december 2012

Woensdag programma


De mini-conferentie Social Media rond, voor en in het onderwijs op 16 januari 2013 heeft een breed publiek aangetrokken.

Het wordt een gezellig samenzijn met medewerkers van onderstaande onderwijs instellingen:



Omdat het woensdagprogramma al vol zit, zijn wij druk in overleg om op dinsdag en donderdag in de week van de Social Media nieuwe activiteiten te organiseren.

In de loop van volgende week vind je hierover meer informatie op onze weblog.


maandag 3 december 2012

En leidt ons niet in bekoring

Een belangrijke reden waarom je zou moeten overwegen sociale media in het onderwijs in te zetten, is dat deze applicaties actief leren kunnen helpen faciliteren. Toepassingen als blogs, wiki's en YouTube stellen lerenden in staat zelf teksten en beelden te produceren, te publiceren en daarover te converseren.

Bovendien voelen gebruikers zich meer eigenaar over applicaties die zij zelf kunnen kiezen. Lerenden zijn vaak meer gemotiveerd om sociale media te gebruiken dan bijvoorbeeld een elektronische leeromgeving van de school.

Toch is het ene sociale medium meer geschikt voor leren dan het andere. Ik zou in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs bijvoorbeeld niet zo gauw Facebook inzetten. Ik heb daar drie redenen voor.
  1. Veel jongeren beschouwen Facebook (terecht) als een virtuele ontmoetingsplaats om informele contacten te onderhouden met vrienden. Facebook hoort bij de persoonlijke levenssfeer, de school niet. Het kan erg verwarrend werken als omgevingen voor informele sociale netwerken opeens worden ingezet voor formele onderwijsopdrachten. Als je dat toch doet, is het wellicht aan te raden lerenden te vragen een apart school-Facebook account aan te maken. Dat adviseren we docenten immers ook.
  2. Facebook valt normaliter onder Amerikaanse jurisdictie. Als je onderwijsdata op servers van Facebook opslaat, dan moet je duidelijke afspraken maken over wat met die data mag gebeuren. Dat is een behoorlijk gedoe. 
  3. Veel jongeren moeten leren wanneer zij wel en wanneer zij geen sociale media moeten gebruiken. Je leer- en werkprestaties leiden er onder als je te intensief bezig bent met sociale netwerken als Facebook. Dit was onlangs nog uitgebreid in het nieuws, naar aanleiding van het meest recente boek van Justine Pardoen.
    De meeste mensen zijn namelijk niet in staat meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. De kwaliteit van het werk leidt er onder als je te veel op Facebook zit. Zelfs al is het onderwijs nog zo interessant en betekenisvol, tegen de verleiding van statusupdates van en conversaties met vrienden is niets bestand. Het risico op afleiding is mega-groot als je in die zelfde omgeving leert.  
Je kunt dus wellicht didactische redenen hebben om Facebook binnen het onderwijs te gebruiken, vanuit een pedagogische optiek zijn hier de nodige kanttekeningen bij te plaatsen.

Wilfred Rubens
http://www.wilfredrubens.com

vrijdag 30 november 2012

Tweet, meet & eat

*Besloten bijeenkomst op uitnodiging.
Schuif aan op de avond van 16 januari bij Paul Laaper, Karel Wijne en Edvard Spaapen en geniet van een 4-gangen diner. In informele setting in de huiskamer van het Innovatiehuis zullen naast Social Media, kennisdeling en reallife-contact op uw bordje komen.


 

dinsdag 27 november 2012

Patrick Koning - Ervaar het landschap van Sociale Media

In de ochtend van 16 januari neemt Patrick Koning je mee in het landschap van sociale media.

Wat zijn de mogelijke kansen en de bedreigingen bij het gebruik van Social Media?

Aan de hand van de Sociale Media Bingo wordt met elkaar het landschap van Social Media verkend, met als doel te leren wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn van sociale media en mobiele apparatuur in het klaslokaal.

Natuurlijk zijn er echte prijzen te winnen met de Sociale Media Bingo.

Voor meer informatie zie website van Patrick.


dinsdag 20 november 2012

14 tot en met 18 januari 2013 organiseert het Consortium voor Innovatiehuis de week van de Social Media.

De mini-conferentie Social Media rond, voor en in het onderwijs staat al in het programma.

Meer activiteiten zijn in ontwikkeling, houdt daarom onze weblog goed in de gaten.