donderdag 13 november 2014

Themamiddag Social Media

In het Innovatiehuis vond op 6 november 2014 de themamiddag Social Media plaats.
Het is de derde keer dat het Consortium voor Innovatie de Week van Social Media organiseert. Hieronder staan de workshops van de themamiddag beschreven.

Iedereen wordt geacht de wet te kennen, maar toch niet op school?
De eerste workshop werd gegeven door Job Vos, Jurist bij Kennisnet. Hij belichtte de juridische kanten betreft privacy rondom Social Media op scholen.

Welke wetten gelden er en welke niet? Privacy is een mensenrecht. De vijf vuistregels van privacy rondom scholen werden toegelicht, zodat de deelnemers een duidelijk beeld hadden wat ze absoluut wel of niet moeten doen. Als voorbeeld werd gegeven dat foto’s op de website van een school persoonsgegevens zijn, een school moet eerst aan een ouder of leerling van 16 jaar toestemming vragen. Hebben ze dit niet gedaan, dan hebben ze niet het recht om de foto’s te plaatsen. Dit is een kleine greep uit de informatieve workshop van Job Vos, die voor vele aanwezigen een leerzame ervaring was.

Klik hier voor de presentatie van Job Vos
 
MBOmediawijs, hét startpunt voor mediawijsheid in het mbo
Jorick Scheerens van het MediaCollege Amsterdam verzorgde de tweede workshop en begon met Kahoot, een spel dat hij regelmatig gebruikt in zijn lessen. Kahoot zorgde ervoor dat het ijs werd gebroken tussen de deelnemers, en testte tegelijkertijd hun kennis over Social Media.

Bij iedere workshop probeert Jorick Scheerens iets nieuws uit. Dit keer ging hij naar plickers.com en stelde een vraag, die je moest beantwoorden met een papier waar a,b,c,d op stond. Vervolgens kwam hij langs met zijn telefoon en zag je op het lcd scherm de antwoorden die waren gegeven. Tijdens de workshops werden diverse voorbeelden gegeven, die voor leraren handig zijn bij het maken van nieuw lesmateriaal zoals Slidebean, Edpuzzle en Blendspace.
Jorick Scheerens heeft veel tips en trucs laten zien, die de deelnemers extra motiveerde om Social Media te gebruiken in hun lesmateriaal.

Voor de presentatie van Jorick Scheerens klik hier

Doe mee met Social Media
De laatste workshop van de themamiddag werd gegeven door Mariëtte Siemons, communicatieadviseur bij Kennisnet. De deelnemers werden doelbewust zelf aan het werk gezet.

Tijdens de workshop kregen de deelnemers de opdracht om naar Padlet te gaan. Er moesten 3 meerwaarde en minderwaarde van Social Media worden doorgegeven, die je vervolgens op het scherm zag. De mogelijkheid om padlet in de les te gebruiken riep vragen op. “Kunnen leerlingen ook de teksten negatief aanpassen? ” was de vraag van een deelnemer. “Er zijn klassen gevoelig voor, maar daarom is het belangrijk om afspraken te maken met elkaar” werd er geantwoord.  Er vonden tijdens de workshop dialogen plaats tussen de deelnemers, waardoor ze optimaal van elkaars ervaringen konden proeven. De workshop was praktisch en gaf inzicht in het gebruiken van de juiste Social Media Tools.

Klik hier voor de presentatie van Mariëtte Siemons


Geen opmerkingen:

Een reactie posten