dinsdag 21 oktober 2014

Meld je nu aan voor de Week van Social Media

     De week van Social Media komt steeds dichterbij!! Er is nu nog plek! 


Meld je nu aan want VOL = VOL





dinsdag 14 oktober 2014

Themamiddag 6 november

Eén van de workshops die op 6 november zal plaatsvinden is het
MBOmediawijs, hét startpunt voor mediawijsheid in het mbo.
Jorick Scheerens van het MediaCollege Amsterdam, zal praktische voorbeelden en tools laten zien waarmee docenten in het mbo mediawijsheidslessen kunnen gebruiken, ontwikkelen en delen. Daarnaast zal een product van het Practoraat Sociale media genaamd Mbomediawijs.nl ter sprake komen, het startpunt voor mediawijsheid in het mbo. Op basis van het competentiemodel voor mediawijsheid zijn meer dan 50 lessen ontwikkeld die iedereen kan gebruiken. Ook zijn er zeer concrete docentinstructies en speciale mediawijze lessen in voorbereiding op, tijdens en na de stage te vinden op deze portal.
Er worden verder diverse tool besproken die door de deelnemers zelf ook gebruikt worden zoals Blendspace, Kahoot! en EDPuzzle. Het wordt een interactieve sessie vol kansen, mogelijkheden en inspiratie voor het onderwijs.

Voor de beste beleving en het maximale rendement gelieve een mobiele telefoon en bij voorkeur een tablet of laptop mee te nemen.

Een andere workshop die op die dag aan bod zal komen is
Iedereen wordt geacht de wet te kennen, maar toch niet op school? 
van Job Vos, jurist bij Kennisnet. De workshop geeft duidelijkheid over wat wel en niet mag bij het gebruik van Social Media in het onderwijs. Hoe ga je praktisch om met misplaatste teenertweet, want ‘internet onthoudt immers alles’? Job Vos, krijgt veel vragen van leraren en bestuurders over wat wetgeving zegt over gebruik van sociale media . Het blijkt een wijd verbreid misverstand dat er online een aparte wetgeving geldt. Een belangrijk uitgangspunt is: ‘online = offline’. Plaats niets op internet over leerlingen, leerkrachten of medewerkers, dat je in de kantine of in de schoolkrant ook niet zou zeggen of publiceren.

De ontwikkeling van techniek, ICT en internet, staat niet stil. Is er een grens aan die groei? We horen steeds vaker over afgeluisterde emailberichten, gelekte wachtwoorden of gehackte accounts. Als we kijken naar het onderwijs, horen we niet vaak dat er iets mis gaat op scholen. Er wordt meestal gehandeld op basis van het ‘gezond verstand’ van de bestuurders of docenten. Maar wat hebben scholen eigenlijk geregeld rondom privacy van leerlingen, het gebruik van social media of het toepassen van gepersonaliseerd leren? Als de techniek geen grenzen meer kent, leveren wet- en regelgeving dan misschien een belemmering op? Hoe zit het dan met de privacy-voorwaarden van die Sociale Media?  Door op tijd over privacy na te denken, hoeven docenten en bestuurders niet bang te zijn voor wetgeving, maar kunnen zij praktisch en bewust omgaan met persoonsgegevens!

Tijdens deze workshop wordt ingegaan op praktische vragen en worden handhaven meegegeven waar rekening mee moet worden gehouden.

Doe meer met Social Media
Mariëtte Siemons zal namens Kennisnet ingaan op het méér doen met Social Media. Er worden diverse voorbeelden gegeven over toepassingen met sociale media. Welke soorten Social Media zijn er? En welke kun je gebruiken bij de verschillende didactische werkvormen? In een vogelvlucht worden bekende en onbekende tools gepresenteerd. En kun je zelf meedoen.
Verder wordt ook verteld waar je als mbo- school rekening mee moet houden met sociale media. De Hoe?Zo! – publicatie over sociale media in het mbo wordt hierbij als uitgangspunt genomen. En wil je dan nog meer weten? Tijdens de workshops zijn publicaties beschikbaar waar je verhalen uit de lespraktijk kunt lezen. Doe er je voordeel mee!

Om zo actief mogelijk mee te doen is het raadzaam een laptop, tablet of smartphone mee te nemen.

Spreekuur
Voor al je vragen over Social Media zijn bovengenoemde sprekers (ook virtueel) bereikbaar tijdens het SPREEKUUR vanaf 10.30 uur in het Innovatiehuis.
Stel je vraag alvast per mail of via Twitter en volg de #smihoSPR tweets.

Aanmelden voor de Themabijeenkomsten is niet meer mogelijk.


Workshops 5 november

Ook zo'n zin in de Week van Social Media?

Het programma van de themamiddag 5 november start met de
workshop Social MEEdia
van Ashwin Brouwer en Albert van der Meulen van het Friesland College.
Tijdens deze workshop maak je kennis met alle Social Media die er al is en wat je er direct MEE kunt doen. Daarnaast krijg je bij de workshop Social MEEdia inzicht in de vraag hoe je je collega's, team of zelfs de hele school MEE krijgt in deze interessante ontwikkelingen!
Ashwin Brouwer geeft tips en trucs prijs van Social Media in het onderwijs en Albert zal met duidelijke punten komen waardoor je mensen MEE krijgt binnen je school.

Klik hier voor de blog van Ashwin Brouwer.

Daarna zal Karin Winters van Onderwijshart met Oog voor Onderwijs de
workshop Spelender(Media)Wijs geven. Tijdens de workshop gaat Karin in, op hoe wij als volwassenen natuurlijk alles weten over Mediawijsheid, want wij gedragen ons altijd Mediawijs...of niet? Er zijn heel veel tools die je in het onderwijs kunt inzetten en waar vaak ook de mediawijsheid bij van belang is.
Ze trekt de gouwe ouwe "Social Media Bingo" van Patrick Koning, weer van de plank.
Deze keer gevuld met tools die ook mediawijsheid vereisen....zelfs als je er niet bij nadenkt.

Spelender (Media) Wijs is een workshop met ''didactische'' ondertoon en een vrolijke boventoon.

Voor en na de workshops kan je 1 op 1 hulp krijgen op het gebied van Social Media en didactiek, zodat je na deze dag in het Innovatiehuis er ook echt wat MEE kunt doen!


Spreekuur en Social MediaLab in Innovatiehuis

Er is meer te doen in de Week van Social Media in het Innovatiehuis in ’s-Hertogenbosch.

Speciaal voor jou en andere deelnemers aan de Themamiddagen over Social Media richten we een Social MediaLab in, waar je (ook met je eigen laptop, tablet of telefoon) terecht kunt bij studenten van het ICTlyceum van het Koning Willem I College.
Je kunt er terecht met vragen over het gebruik van Social Media en de tools die je daarvoor nodig hebt. Ook helpen ze je op weg om e.e.a. te installeren of aanpassingen te doen in jouw profiel.
Lukt het je niet om langs te komen? Dan doen we het toch digitaal! Daarvoor kunnen we tools gebruiken als Twitter, Facebook, Google+ etc.

Stel jouw vraag per mail of via Twitter alvast met #smihoSPR

Spreekuur Social Media
Dus wil je meer weten over het gebruik van Social Media in het onderwijs of over de tools, die je daarbij kunt inzetten, stuur ons je vraag en tijdens de Week van de Social Media proberen we je zo goed mogelijk verder te helpen.
Behalve de ICTstudenten zijn ook aanspreekbaar:
Ashwin Brouwer (Friesland College, initiatiefnemer van Community https://nl-nl.facebook.com/socialmediainhetmbo), op woensdagochtend 5 november, vooruitlopend op de eerste Themamiddag, vanaf 10.30 uur aanwezig zijn om jouw persoonlijke vragen te beantwoorden en je te adviseren over toepassing van Social Media in de les.
Jorick Scheerens (Mediacollege Amsterdam, Practoraat Sociale Media) zal op donderdagochtend 6 november, vooruitlopend op de tweede Themamiddag, je vanaf 10.30 uur graag adviseren op gebied van Sociale Media en Mediawijsheid.
Job Vos (Jurist en functionaris gegevensbescherming bij Kennisnet) is ook op donderdag 6 november vanaf 10.30 uur 's morgens al aanwezig voor jouw vragen over juridische of privacy-aspecten rond gebruik van Social Media in het onderwijs.

Afspraak maken
Wil je zeker zijn dat je aan de beurt komt? Reserveer dan alvast door te reageren op dit bericht en bedenk wel: vol=vol!
Geef aan wat je wilt weten of waar je het met ons over wilt hebben. Als er meer mensen zijn met dezelfde vraag kunnen we zaken combineren.